Doe eens wat minder, word je wat bewuster

De essentie van transformeren  

De essentie van transformeren is dat je kunt zijn met dat wat vervelend, naar of zelfs verschrikkelijk is.
Zonder weerstand te bieden.
Zonder er een oordeel over te hebben.
Zonder te reageren op dat wat het in jou losmaakt. 
Zonder al bezig te zijn met een oplossing.

Dat is best lastig. Want we willen onszelf en onze omstandigheden vaak veranderen of verbeteren. Liever vandaag nog dan morgen. Daarnaast hebben we over van alles en nog wat een mening en we gaan veelvuldig het gevecht aan met onszelf en / of anderen.

Een klassiek voorbeeld van hoe het meestal gaat

Je leidinggevende bekritiseert je met enige regelmaat. Thuis klaag je tegen je partner dat je niet gewaardeerd wordt (weerstand bieden). Je vindt je baas maar een eikel (oordelen). Je gaat hem steeds meer vermijden (reageren) en je kijkt al om je heen naar een nieuwe baan (naar een oplossing zoeken).

Hoe ik ernaar kijk

Wat ik aanraad in zo’n situatie is dat je er bewust een tijdje mee gaat zitten. Sta eens stil bij wat je leidinggevende in jou raakt. Wat voel je? Wat denk je? Als je bijvoorbeeld tijdens een vergadering opnieuw terecht wordt gewezen.

Door met je aandacht naar binnen te reizen, koppel je je omgevingsomstandigheden los van je innerlijke wereld en ontdek je dat deze gevoelens en gedachtes er altijd al zijn geweest en nu slechts door je baas worden blootgelegd.

Als je dit doorziet dan ben je er eigenlijk al, omdat je jezelf als het ware bevrijdt van het verleden. Je hoeft niet te gaan onderzoeken waar je gevoelens en gedachtes vandaan komen. Erken ze en laat ze er simpelweg zijn. Do less and be more aware!

Vervolgens zullen diezelfde gevoelens en gedachtes nog een tijdje getriggerd worden, ofwel door je baas, ofwel door iets of iemand anders en elke keer kun je met je nieuwe bewustzijn besluiten om je er niet langer mee te identificeren. Op die manier onthecht je jezelf ervan.

Als je stopt je te vereenzelvigen met gevoelens en gedachtes die jou niet meer dienen, dan ontstaat er leegte en in die leegte of stilte kun jij je innerlijke stem horen spreken.

Je innerlijke stem leidt je nu een nieuwe kant op en zorgt ervoor dat er iets ten positieve in je leven (en dat van anderen) verandert. Op deze manier heeft niet je ego de regie gekregen maar je Hogere Zelf. Waardoor de uitkomst veel meer passend is voor jou en betrokkenen dan als jij hem zelf, vanuit je mentale en emotionele zijn, had ‘afgedwongen’.

 

 

If you liked this content, say thanks by sharing it:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *