De keerzijde van heftige veranderingen en groeipijnen

Contactmoment

Terwijl ik mezelf toesta om even helemaal niks te hoeven, komt het woord dankbaarheid in me op. Ik zit achter mijn computer voor de open schuifpui met uitzicht op onze tuin. Mijn onderbenen voelen fris aan door de koele buitenlucht die zachtjes naar binnenwaait. Ik hoor ontzettend veel vogels luidkeels zingen. Ze maken een feestelijk geluid. Ik voel me dankbaar voor dit contactmoment met mezelf.

Van egobewustzijn naar hartbewustzijn

Veel mensen (ook ik) vergeten regelmatig, laat staan continue, verbinding te maken met hun innerlijke zelf. In plaats daarvan reageren ze op wat er met henzelf en / of in hun omgeving gebeurt. Dat uit zich bijvoorbeeld in: zichzelf verdedigen; zichzelf aanpassen; direct naar een oplossing zoeken; gefrustreerd, boos of verdrietig worden; de relatie verbreken; zichzelf terugtrekken; het in afleiding zoeken; bagatelliseren, een ander de schuld geven, etc., etc. Dit aspect komt altijd terug in sessies tussen mij en mijn klanten. 

Je maakt contact met je diepere zijn door met je aandacht naar binnen te reizen, voorbij je gedachtes en gevoelens. Daarbij is het belangrijk dat je slechts kijkt naar wat je denkt en voelt, maar dat je je er niet mee identificeert. Vereenzelviging houdt je namelijk gevangen in je egobewustzijn en weg bij je hartbewustzijn. Is dat zo erg? Ja en nee. 

“Rather then being your thoughts and emotions, be the awareness behind them.” – Eckhart Tolle

Wake-up call

Ja omdat, hoe langer hoe meer je jezelf vereenzelvigt met je negatieve gedachtes en onprettige gevoelens, je meer van hetzelfde zult aantrekken. Waardoor ze juist zullen versterken. Dat zie ik niet alleen om me heen en bij mijn klanten, ik ervaar dit ook zelf.

Nee, omdat ik ook zie dat er op een goed moment een nieuwe werkelijkheid ontstaat die jou aanspoort je eigenliefde te gaan vergroten. Noem het een wake-up call. Bij de meeste mensen zie ik die samenvallen met bijvoorbeeld een burn-out, een ongewenst ontslag, het verlies van een geliefde, een ziekte, een faillissement, etc. 

Voor sommige mensen is het wake-up moment minder aangrijpend of juist positief van aard. Er is ook een groep mensen waarbij ik niet geloof dat die nog tijdens hun leven ‘wakker worden’. Wel geloof ik dat zij tijdens hun stervensproces versneld hun egobewustzijn verruilen voor hun hartbewustzijn. Het ene pad is niet beter dan het andere, Ik ben ervan overtuigd dat we vroeg of laat allemaal door dezelfde transformatiefases heen moeten. Met als doel het vergroten van onze eigenliefde. 

Voorkomen van leed

De vraag die dit oproept is wel: hadden we onszelf leed kunnen besparen door al eerder veelvuldig het contact met onszelf aan te gaan? Ik vermoed van niet. We komen toch naar aarde om als individu en als collectief te ervaren, te leren en te groeien. Dat is zo’n magisch en ongrijpbaar ontwikkelingsproces, dat nu eenmaal gepaard met soms heftige veranderingen en groeipijnen. 

“Zonder pijn zou de moeder de baby niet uitdrijven uit het geboortekanaal. En zonder de vreugde om het pasgeboren leven zou de pijn zinloos zijn”*. – Paul Ferrini 
* uit het boek ‘Liefhebben zonder voorwaarden’. 
If you liked this content, say thanks by sharing it:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *